http://inspiredbydave.blogspot.se/search/label/Om%20mig

söndag 2 september 2012

Om rökning och träning


Först och främst tycker jag det är tråkigt att människor faller för denna drog. Jag har förståelse att det för många känns som en vän när man går igenom svåra stunder och att det är något som kan ha en lugnande effekt, dvs om man en gång valt att börja. Det som leder till ett mycket destruktivt beteende är precis som med socker, när det är cigaretten som styr ditt liv, mer än det är du som styr ditt liv med cigaretten. Det må vara en tillfälligt tillfredasställande vän men i längden kommer det bli till en värsta fiende. Jag vill inte på något sätt vara provocerande i denna text. Utan min avsikt att lyfta fram fakta och försöka få människor som lever detta tillstånd att tänka till en extra gång. Jag vill att detta ska ses som en hjälp och ett forum för information. Många familjer förstörs på grund av denna drog! Är det värt det??


Hur och varför påverkar rökning din träning?


För ett tag sedan ramlade jag på en text som handlar om tränande människor som har cigaretten och rökning nära till hands. Den är på engelska men det kändes som att jag kunde dra nytta av informationen ändå. Jag har även hämtat information från andra källor än denna. Just den engelska artikeln jag läste utgår från en personlig tränare som erfarit hur rökning påverkat klienternas reslultat, men framför allt hur klienterna själva lagt märke till en kraftigt reducerad prestationsförmåga. Nedan har jag hämtat fakta som jag tycker är värt att ha i åtanke när du som rökare söker resultat i din träning:

  • Hela kroppen är uppbyggd av celler i olika former och rökningen är något som direkt förstör dessa celler. Detta innefattar då även muskelceller som står för uppbyggnad och återhämtning av just muskler.

  • Rökning reducerar din prestationsförmåga genom bestående skador i andningssystemet. Detta betyder att utövaren inte kommer kunna vara aktiv lika länge som han/hon annars hade kunnat, vilket leder till en mycket sämre träningskvalitet. Då det även minskar syreupptagningsförmågan betyder det att syretillförseln i blodet och muskulaturen blir kraftigt nedsatt. Man talar om hur viktiga de där sista repetitionerna kan vara i gymmet, eller den där sista halvtimmen på löpsessionen. Rökning minskar möjligheten till detta samt att det reducerar lungfunktionen och lungornas tillväxt.

  • En rökares hjärtfrekvens är i genomsnitt 30% snabbare än en icke rökares. Grunden till detta ligger i nikotinet som triggar nervsystemet. Det som jag tycker är ännu läskigare är att i kombination med att hjärtat får arbeta mycket hårdare gör rökningen (kolmonoxiden) även att kärlen krymper vilket återigen gör att det blir mindre passage för blodet för genomströmning. Detta är orsaken till den markanta höjningen av blodtrycket hos många rökare.

  • Rökare skapar en kronisk svullnad av slemhinnorna. Detta leder till att det produceras ca dubbelt så mycket slem hos rökare än hos icke rökare. Andningen blir i detta mycket lidande och syret får problem att ta sig igenom luftvägarna. Det är här det vad vi kallar "rökhosta" uppstår. Är det så att du som rökare upplever denna slembildning kan det vara så att du är extra känslig mot rökningen. I detta medföljer en ökad risk för lungsjukdomen KOL och i värsta fall kan slembildningen även vara ett förstadie till KOL. I träningssyfte är detta inget stadie du vill komma till. Och jag tror det inte är något du vill även om du inte tränar...

  • Cigaretter innehåller bl.a kolmonoxid. Kolmonoxid är en färglös gas som skador blodådrorna på det sätt att fett och kalsium sätter sig på blodådrornas väggar istället för att de transporteras bort genom blodet. En ökad mängd blodfetter uppstår och det blir i ådrorna mycket mer trögflytande. Detta har stor påverkan när det kommer till en försämrad syretillförsel till hjärtat och kroppens andra organ. Kolmonoxiden kommer att ge dig försämrad kondition, svagare skelett, svagare hjärta och eventuell hjärtinfarkt. Det ökar även risken för hjärnblödning.

  • Både män och kvinnor producerar en viss mängd testosteron som är avgörande för muskeltillväxt. Kvinnor producerar ca 1/10 testosteron i förhållande till män. Ur ett träningsperspektiv kommer ditt resultat av träningen bli lidande eftersom kroppen p.g.a rökningen inte kan producera den mängd testosteron den behöver. Man har i tester kommit fram till att rökning skadar cellerbildningen i produktionen av just testosteron. En minskad testosteronproduktion gör även Du åldras i förtid.

  • En annan sak som visats sig genom studier är att rökning påverkar en persons insulinresistens. Detta är avgörande för hur kroppen transporterar ut näring i kroppen, vilket är grunden till återhämtning av skadad vävnad efter träning. Ytterligare en sak som påverkas är förbränningen. Genom den försämrade insulinresistensen kommer även en minskad förbränning äga rum och det kommer även vara svårare att upprätthålla en hälsosam kosthållning.


Sammanfattningvis vill jag avsluta med rökare har fler sjukdomsperioder än icke rökare. Detta pga att blodet som jag nämnt är det som transporterar syre och upptaget av antioxidanter, som bl.a är avgörande när det kommer till just att hantera sjukdomar men framförallt förebygga dessa. Rökare löper större risk för många former av cancer, hjärt och kärlsjukdomar, härnblödning, demens, MS (multipelskleros) m.m...

Är det så att du är en rökande förälder bör du ha i åtanke att dina barn och din familj ofta utsätts för samma eller liknande fara som du själv. Dessutom visar studier att barn med rökande föräldrar löper 80% större risk att själv börja röka när de växer upp. Jag förutsätter att man som förälder vill minska denna risk så mycket som möjligt, med tanke på hur det annars och ännu mer kommer att utsätta ditt barn för dessa tillstånd. Precis som det klassiska ordspråket, "barn gör som vi gör, inte som vi säger". Det är Du som är ditt barns förebild! Kanske är det dags att ta farväl av denna vän och prioritera...din familj...


                                                                        Återigen frågar jag, är det värt det?


Är det så att du själv känner att du inte hanterar att släppa taget har jag läst att KBT (Kognitiv betéendetterapi) är ett hjälpmedel som visat på fina resultat. En mer modern variant eller snarare en vidareutveckling av KBT är ACT (Acceptance and Commitment Therapy). Se gärna över dessa metoder med ett öppet sinne och tänk över om det kan vara rätt hjälp för Dig.


Källor:

http://www.musclenet.com/smoking_bodybuilding_alcohol.html
http://diabetolognytt.se/forum/messages/108.html
http://www.netdoktor.se/rok-snusfri/?Tab=Questions&Question=21891
http://fitnessgruppen.se/rokning-traning
http://www.multipelskleros.nu/sv-se/Science/Passive%20smoking%20increase%20the%20risk%20for%20MS.aspx

http://hittaterapi.se/artiklar/act/
http://www.kbtterapi.se/?q=node/2





1 kommentar:

  1. Vilket bra inlägg...

    Jag undrar dagligen över rökarnas val att vara just rökare när det faktiskt inte medför något bra överhuvudtaget, tvärtom. Bara dåliga saker, dödliga saker.

    När jag frågar rökare vad det är som gör att dom inte vill sluta röka så svarar dom; "det är gott".

    Men, är det gott första gången man smakar på en cigarett? är det gott andra gången eller tredje gången?

    Är det verkligen gott när när en rökare säger att det är gott eller är det helt enkelt beroendet som talar?

    Allt detta tar jag upp när diskussionen kommer till tals och svaren är alltid desamma från alla men ingen har sedan svar när jag börjar bända i trådarna. Så, varför inte bara erkänna sitt beroende, redan där har man ju i såna fall börjat ta itu med just sitt beroende och kanske också fått en väg ut och bort från rökningen.

    Men vad vet jag, jag är ingen beroendepersonlighet och jag valde tidigt att aldrig försämra mitt liv genom att ta någon form av drog... Det kanske är lätt för mig att uttala mig iom att jag är en icke-rökare ;)

    SvaraRadera