http://inspiredbydave.blogspot.se/search/label/Om%20mig

onsdag 1 augusti 2012

Fryst eller hemlagat??



Köttbullar

Det är många som köper dessa färdiglagade köttbullar, vilket jag själv inte gjort sedan en lång tid tillbaka. Visst, det går snabbt och det är enkelt... Vad gäller tiden anser jag helt enkelt att det ofta är en planeringsfråga. Det finns även en hel del näringsmässigt man går miste om i att inte göra sina egna, hemlagade och egenrullade köttbullar. Väldigt stor del av de färdiga produkter (färdigmat) som finns att köpa i affären innehåller olika tillsatser för att "fylla ut" produkten. Varför? Jo, för att det i detta fall helt enkelt är billigare med t.ex socker, potatis och potatismjöl, än det är med kött. Producenten vill såklart göra produkten så billig som möjlig att tillverka för att utöka sin egen vinst. Under bilden ser ni de olika ingredienserna vilket även gör att näringsinnehållet blir därefter.

Ingredienser i Mamma scans köttbullar:
Gris- och nötkött, vatten, potatis,
potatismjöl, lök, jodsalt, potatisfiber,
druvsocker, socker, kryddor, jästextrakt,
köttbuljongextrakt.



Jag ska vidare låta näringsinnehållet tala för sig självt när jag menar på att du bör laga och rulla dina egna köttbullar (jag tar upp det som är mest märkbart och som för många blir tydligast).


Mamma Scans köttbullar (per 100 g):

Kcal  220
Protein  13
Kolhydrat  7,4
Fett  15


Näringsinnehåll nötfärs (per 100 g):                                        

Kcal  147                                                   
Protein  20                                                    
Kolhydrat  0                                                    
Fett  ca 7,6                                                    



I dessa valde jag och Nova en enkel variant med salt, peppar,
stekt lök och fetaost. Vi brynde dom runt om innan de fick åka
in dom i ugnen på 200 grader i 20 minuter. Mycket populärt!

Däremot så är den bästa anledningen den ni ser ovan.
Barn älskar ofta att hjälpa till i all form av matlagning!
 
/"Dave"


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar